Dreischor en omgeving

Dreischor

Dreischor (Zeeuws: Dreister) is een ringdorp in de gemeente Schouwen-Duiveland. Het dorp heeft ongeveer 1000 inwoners, die Reisenaers genoemd worden. Dreischor is vanaf 1973 een beschermd dorpsgezicht en daarmee een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Zeeland. In 2001 werd het dorp verkozen tot ‘Groenste dorp van Europa’.

Schorren

De naam Dreischor dankt het dorp waarschijnlijk aan het feit dat er vroeger op deze plek drie schorren lagen. Beldert, Maye en Sirjansland. Het was tot eind 14e eeuw een eiland totdat het met twee dammen aan Schouwen werd verbonden.

Vlasdorp

Dreischor was een vlasdorp, er werd vlas en meekrap geteeld en tot producten verwerkt. In het streekmuseum Goemanszorg zie je oude werktuigen en werkwijzen om vlas te verwerken. De vlasteelt verdween en sindsdien is Dreischor een plattelandsdorp. Blijkbaar wel met een onderscheidende volksaard want het wordt in de volksmond ook wel gekscherend ‘De Republiek Dreischor’ genoemd.

Elke zomer wordt in Dreischor Vlasdag gehouden. Op de Ring van het dorp is te zien hoe vroeger vlas verwerkt werd, de mensen doen dat gekleed in de kleding van toen. Er is muziek en een braderie. De dag wordt afgesloten met een concert van een samengesteld orkest in de kerk. Hét evenement van het jaar, op de derde zaterdag van augustus. Ideaal voor een weekendje weg in Zeeland.

Sint Adriaanskerk

De Sint Adriaanskerk in het midden van het dorp is in de 14e eeuw gebouwd. Het zuidkoor in de kerk diende als grafkapel voor de heren van Dreischor. Achter het smeedijzeren hek staan twee rijk versierde grafmonumenten.

Uitzicht vanaf terras voorkant Herberg De Ring